Sık Sorulan Hukuki Sorular
-
Bir hekim 1 mali yıl içerisinde toplam ne kadar süreyle geçici olarak görevlendirilebilir?
Cevap: Resen yapılan geçici görevlendirme süresi bir mali yılda iki ayı geçemez. Hekimin kendi talebi halinde bu süre 6 aya kadar uzatılır.
-
4924’sayılı Kanun’a tabi sözleşmeli hekimler geçici olarak görevlendirilebilir mi?
Cevap: 4924 sayılı kanuna göre; ‘’Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından birimler itibarıyla vize edilmiş pozisyonlarda istihdam edilecek personel; pozisyonunun tahsis edildiği yer dışındaki birimlerde sürekli olarak görevlendirilemez ve çalıştırılamaz. Ancak sözleşmeli personel; a) Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının harekât ve benzeri ihtiyaçları ile genel hayatı etkileyen afet, salgın hastalık durumlarında, olağanüstü hâl, seferberlik ve savaş hâllerinde yurt içi ve yurt dışında her takvim yılı için iki aya kadar, b) Hizmet içi eğitim faaliyetleri kapsamında her takvim yılı için bir aya kadar, pozisyonunun tahsis edildiği yer dışındaki birimlerde geçici olarak görevlendirilebilir.’’
-
Devlet Hizmeti Yükümlüsü hekimler geçici olarak görevlendirilebilir mi?
Cevap: 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’na göre; ‘’Devlet hizmeti yükümlülüğünü yapmakta olan personel, mazeret ve zorunlu haller dışında başka yere atanamaz. Ancak deprem gibi olağanüstü hallerde geçici olarak bir ayı aşmamak üzere veya Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığının harekât, salgınla mücadele vb. ihtiyaçları kapsamında yurt içi ve yurt dışında iki aya kadar resen görevlendirilebilir.’’
-
Devlet Hizmeti Yükümlüsü olan hekimler mazeret ataması hakkından yararlanabilir mi?
Cevap: Eşi özel sektörde görev yapan devlet hizmeti yükümlüleri haricinde tüm devlet hizmeti yükümlüleri Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 19. ve 20. maddesi uyarınca sağlık ve eş mazereti hakkından yararlanabilir.
-
Eşi özel sektörde görev yapan devlet hizmeti yükümlüsü hekimler eş mazereti hakkında yararlanabilir mi?
Cevap: Hayır, Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 20. maddesiyle gelen kısıtlama uyarınca eş mazereti hakkından yararlanamaz.
-
7 yaşından küçük çocuğu olan hekimler yarım zamanlı çalışabilir mi?
Cevap: Evet, doğum yapan memurlar, eşi doğum yapan memurlar ve üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Ek Madde 43 gereği yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanabilirler.
-
Üniversite hastanelerinde öğretim üyesi olarak görev yapan hekimler icap nöbeti ücreti alabilir mi?
Cevap: Evet alabilir. 2547 sayılı kanuna tabi olarak görev yapan uzman hekimler de Anayasa’nın mülkiyet hakkının korunması kapsamında icap nöbet ücreti alması gerekmektedir.
-
Disiplin cezası alan hekimin ek ödemesi kesilir mi?
Cevap: Evet, Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun gereği uyarma cezası alanlara bir ek ödeme dönemi, kınama cezası alanlara iki ek ödeme dönemi, aylıktan kesme ya da kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanlara üç ek ödeme dönemi süresince ek ödeme yapılmaz.
-
İstirahat raporu alan hekimin ek ödemesi kesilir mi?
Cevap: Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin 5. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde yer alan düzenlemeye göre 7 güne kadar olan istirahat raporlarında ek ödeme kesintisi uygulanmamaktadır. İstirahat raporunun süresinin 7 günün üzerinde olması halinde ek ödeme kesintisi uygulanmaması için hakem hastane onayı gerekmektedir.
-
Mazeret izni kullanan hekimin ek ödemesi kesilir mi?
Cevap: Mazeret izni kullanılan günler Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin 5. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde yer alan düzenlemeye göre çalışılmış gün olarak sayılmamaktadır. Bu sebeple, analık izni, babalık izni, evlilik izni, ölüm izni, süt izni ve diğer mazeret izinlerinde taban ve teşvik ek ödeme kesintisi uygulanmaktadır.
-
Yıllık izin kullanılan günlerde hekimin ek ödemesi kesilir mi?
Cevap: 7. Dönem Toplu Sözleşme’nin 3. bölümünün 20. maddesinde yer alan düzenlemeye göre 12 güne kadar olan yıllık izin süreleri çalışılmış gün sayılır ve taban ödeme kesintisi yapılmaz.
-
Engelli hekime “gece nöbeti ve gece vardiyası görevi” verilebilir mi?
Cevap: Hayır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 101. maddesinde “…Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.” hükmü gereğince %40 ve üzeri engel durumu bulunan hekime gece nöbet görevi verilemez.
-
Engelli yakını bulunan hekime “gece nöbeti ve gece vardiyası görevi” verilebilir mi?
Cevap: Hayır. 30/01/2010 tarihli ve 27478 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Sendikal Gelişmeler Doğrultusunda Alınacak Önlemler” konulu ve 2010/2 sayılı Başbakanlık Genelgesinin (3) numaralı fıkrasında, personelin bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını bulunması durumunda ilgili personelin mesai saatleri dışındaki nöbet görevinden ve gece vardiyasından muaf tutulacağı düzenlenmiştir.
-
Engelli yakını bulunan hekime “geçici görevlendirme” yapılabilir mi?
Cevap: Hayır. Anayasa Mahkemesi’nin 11.10.2018 tarih ve 2014/2502 başvuru numaralı kararı gereğince, kamuda görev yapmakta olan ve bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını bulunan kamu görevlisinin geçici görevlendirme işlemi aile hayatına saygının ihlali olarak kabul edilmiş ve geçici görevlendirme işlemi hukuka aykırı bulunmuştur.
-
Kurumunda branşında “tek hekim” olarak görev yapan hekime icap nöbeti tutturulabilir mi?
Cevap: Hayır. Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin 42.maddesindeki hükme göre, kurumunda branşında tek hekim olarak görev yapan hekime icap nöbeti tutturulamaz.
-
Asistan hekimlere icap nöbeti tutturulabilir mi?
Cevap: Hayır. Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin 42.maddesindeki hükme göre, icap nöbeti uzman hekim tarafından tutulması gereken bir nöbet türüdür.
-
Kısa süreli hastalık raporu alınması durumunda ek ödeme kesintisi yapılır mı?
Cevap: Hayır. Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin 5.maddesi 1.fıkrası (b) bendindeki düzenleme gereğince, yılda 7 günü geçmeyen kısa süreli hastalık rapor süreleri çalışılmış gün olarak kabul edildiğinden ek ödeme kesintisi yapılamaz.
-
Heyet raporu alınması durumunda ek ödeme kesintisi yapılır mı?
Cevap: Hayır. Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin 5.maddesi 1.fıkrası (b) bendindeki düzenleme gereğince, hakem hastane tarafından onaylanan heyet rapor süreleri çalışılmış gün olarak kabul edildiğinden ek ödeme kesintisi yapılamaz.
-
Engelli olmayan fakat sağlık durumu gece nöbeti tutmaya elverişli olmayan hekimler, gece nöbeti görevinden muaf tutulabilir mi?
Cevap: Evet. Durum bildirir sağlık kurulu raporunda açıkça “Nöbet tutamaz. Gece Çalışamaz.” gibi açık ibarelerinin bulunması durumunda sağlık durumu gece nöbeti tutmaya elverişli olmayan hekimler, gece nöbetinden muaf tutulabilir.
-
Hekim, disiplin amiri tarafından yazılı olarak ikaz edilebilir mi?
Cevap: Hayır. Yürürlükteki mevzuatta, disiplin amirinin yazılı ikazda bulunabileceğine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
-
Hekimlerin iş bırakma eylemine katılma hakkı var mıdır?
Cevap: Evet, hekimlerin iş bırakma eylemine katılma hakkı vardır. Bu durum anayasal düzenleme ve ilgili uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır.
-
Müstafi sayılmak ne demek?
Cevap: Atandığı yerde kesintisiz olarak 10 gün süreyle görevi terk eden ya da bu süre boyunca hiç göreve başlamayan hekim istifa etmiş (müstafi) sayılır.
-
4924 sözleşmeli hekim istifa ederse istifa hakkı düşer mi?
Cevap: Evet, 4924 sözleşmeli hekim istifasını takiben 10 gün içerisinde kadrosunun bulunduğu yerde göreve başlamak zorundadır. Daha sonrasında 657 sayılı kanun gereği istifası onaylanarak istifa haklarından birini kaybetmiş olur.
-
Hekim hastayı reddedebilir mi?
Cevap: Evet, mevzuat hekimlere hastaları reddetme hakkı tanımaktadır. Hekim, Hekimlik Meslek Etiği Kuralları ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü’nün ilgili maddeleri çerçevesinde hastayı reddedebilir.
-
İdari izin günlerinde çalışanlar nöbet ücreti alabilir mi?
Cevap: Toplu Sözleşme 44. Madde uyarınca resmi ve dini bayram tatili sebebiyle verilen genel idari izin günlerinde fiilen görev yapanlara, çalıştıkları süre ile orantılı olarak izin, izin kullandırılmasının mümkün olmaması halinde ise bu çalışılan süreler karşılığında nöbet ücreti ödenmesi gerekmektedir.
-
8 yıla 1 kademe uygulaması nedir?
Cevap: 657 Sayılı devlet Memurları Kanunu’nun 64/4 maddesi uyarınca son 8 yıl içerisinde herhangi bir disiplin cezası almayan memura aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere 1 kademe ilerlemesi uygulanır.
-
Yeni bir görev yerine atanan hekim harcırahını hangi kurumdan alır?
Cevap: 6245 sayılı Kanunun 57 maddesi gereği Harcırahın, hekimin atandığı kurum tarafından ödenmesi gerekmektedir.
-
Geçici görevlendirme işlemi sözlü olarak bildirilebilir mi?
Cevap: Hayır, yazılılık ilkesi gereğince idari işlemlerin yazılı şekilde tesis edilmesi gerektiğinden geçici görevlendirmelerin sözlü olarak bildirilmesi hukuka aykırılık teşkil etmektedir.
-
Tıpta uzmanlık öğrencilerinin geçici görevlendirme ile görevlendirilmesi mümkün mü?
Cevap: Uzmanlık öğrencileri, uzmanlık eğitimi uygulamasından sayılmayan işlerde görevlendirilmesi mümkün değildir. Ancak olağanüstü hal kapsamında (yabancı öğrenciler) hariç, eğitim gördüğü kurumda veya aynı il içerisindeki sağlık tesislerine tek seferde en fazla üç aylık süreler halinde eğitim süresi boyunca toplamda altı ayı geçmemek üzere görevlendirilebilir.
-
Geçici görevlendirme işlemini kim tesis edebilir?
Cevap: 5442 Sayı’lı İl İdaresi Kanunu’nun 8. maddesine göre kamu görevlilerinin görev yerlerinin değiştirilmesi hususunda “Valiler” yetkili kılındığından geçici görevlendirme işlemini “Valiler” tesis edebilir.
-
İl Sağlık Müdürü/Vali Yardımcısı “geçici görevlendirme” işlemi tesis edebilir mi mi?
Cevap: Hayır. 5442 Sayı’lı İl İdaresi Kanunu’nun 8. maddesine göre kamu görevlilerinin görev yerlerinin değiştirilmesi hususunda “Valiler” yetkili kılınmıştır.
-
Başka yerdeki (memuriyet mahalli dışında bir yer) yeni görev yerine atanan hekimin mehil müddet süresi ne kadardır?
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 62. Maddesi 1. Fıkrasındaki hükme göre, başka yerdeki (memuriyet mahalli dışında bir yer) yeni görev yerine atanan hekimin mehil müddet süresi atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gündür.
-
Geçici görevlendirmelerde ek ödeme hangi kurum tarafından yapılır?
Cevap: Geçici görevlendirilen hekimin ek ödemeleri geçici olarak görevlendirildiği sağlık tesisinden yapılır. Bu kuralın tek istisnası Sağlık Bakanlığı Resen Geçici Tabip Görevlendirme Komisyonu tarafından yapılan geçici görevlendirmelerdir. Komisyon tarafından yapılan geçici görevlendirmelerde hekime hem kendi kurumundan hem de geçici olarak görevlendirildiği kurumdan sağlık tesisi puan ortalaması üzerinden ek ödeme yapılması gerekmektedir.
-
Hekimler birden fazla uzmanlık eğitimi alabilir mi?
Cevap: Hekimler, ilk uzmanlık sonrasında Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile ikinci bir uzmanlık eğitimine başlamaya hak kazanabilir.
-
İlk uzmanlığını alan ve Mecburi hizmeti tamamlanan hekimlerin, ikinci bir uzmanlık edinilmesinden sonra tekrardan mecburi hizmet yükümlülüğü doğar mı?
Cevap: Birinci uzmanlık sonrası mecburi hizmet tamamlanmış olsa bile, ikinci uzmanlık sonrasında yeniden bir mecburi hizmet süreci başlar. Her uzmanlık eğitimi için ayrı bir mecburi hizmet zorunluluğu vardır.
-
Bir üniversitenin uzman veya öğretim üyesi kadrosuna alınmak mecburi hizmet yükümlülüğünden muafiyet sağlar mı?
Cevap: Hekim, bir üniversitenin öğretim üyesi ya da uzman kadrosunda çalışıyor olsa bile, mecburi hizmet yükümlülüğü devam eder.
-
Mecburi hizmetin il içinde yapılıp bitirilmesinden sonra aynı il merkezine atama istenilebilir mi?
Cevap: Mecburi hizmet süresi tamamladıktan sonra il merkezine atanma talebinde bulunması Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyaçları, norm kadro durumu, hizmet puanınız ve atama kuralarına göre değişmektedir.
-
Mecburi hizmette atanılan yere gidilmemesi halinde nasıl sonuçlar meydana çıkar?
Cevap: Zorunlu hizmet kapsamında atanılan yere gitmeyen veya göreve başlamayan memurlar, 657 sayılı Kanun ve Sağlık Bakanlığı Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Yönetmeliği uyarınca, memuriyet haklarından belirli bir süre için mahrum kalacaktır.
-
Sağlık bakanlığı kadrosunda yer alan araştırma görevlileri mecburi hizmete başlamadan yan dal sınavına başvurabilir mi?
Cevap: Sağlık Bakanlığı kadrosunda yer alan araştırma görevlileri, mecburi hizmeti tamamlamadan Yan Dal Uzmanlık Sınavı’na (YDUS) başvurabilir ve yan dal asistanlığına başlayabilirler. Yan dal eğitimi sırasında mecburi hizmet ertelenir, ancak bu hizmetten muaf olunmaz. Yan dal uzmanlığı tamamlandıktan sonra, iki uzmanlık dalı için de mecburi hizmet yükümlülüğü devam eder ve bu süreler birleştirilir.
-
Doğum izninde mecburi hizmet yükümlülüğüm devam eder mi?
Cevap: Doğum izni, kadın hekimlerin kanunen güvence altına alınmış bir hakkıdır ve bu süre zarfında mecburi hizmet yükümlülüğü ertelenir.
-
Yıllık izin nedir?
Cevap: Yıllık izin, devlet memurlarının her yıl belirli bir süre için izin alma hakkıdır. Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Önceki yıllara ait kullanılmamış izin hakları düşer.
-
Analık izni nedir?
Cevap: Analık izni, kadın memurların doğum nedeniyle izin alma hakkıdır. Analık izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olarak verilmektedir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi ve sonrası sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta daha eklenmektedir.
-
Babalık izni nedir?
Cevap: Babalık izni, eşinin doğum yapması halinde erkek memurlara verilen bir izin türüdür. Babalık izni, doğum sonrasında 10 gün olarak verilmektedir.
-
Evlilik izni nedir?
Cevap: Evlilik izni, memurun kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde verilen bir izin türüdür. Evlilik izni, 7 gün olarak verilmektedir.
-
Ölüm izni nedir?
Cevap: Ölüm izni, memurun eşinin, çocuğunun, kendisi ya da eşinin anne ve babasının veya kendisi ya da eşinin kardeşinin ölümü halinde verilen bir izin türüdür. Ölüm izni, 7 gün olarak verilmektedir.
-
Süt izni nedir?
Cevap: Süt izni, kadın memurlara, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren verilen izindir. Süt izni, doğum sonrası analık izni bitiminden sonra ilk 6 ay 3 saat, ikinci 6 ay 1,5 saat olarak verilmektedir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, memurun tercihi dikkate alınır.
-
Mazeret izni nedir?
Cevap: Devlet Memurları Kanunu’nun 104. Maddesinde sayılan; analık, babalık, evlilik, ölüm izinleri ile bu izinler dışında mazerete dayalı sebeplerle 10 günü geçmeyecek şekilde birim sorumlusu onayıyla verilen izinleri kapsayan izin türüdür.
-
Beyaz Kod nedir?
Cevap: Sağlık çalışanları hasta ve hasta yakınları tarafından sözel ve fiziksel şiddete maruz kaldığında olay yerine güvenlik görevlilerinin en hızlı şekilde intikal etmesini ve devam eden adli süreçte Sağlık Bakanlığı tarafından hukuki destek sağlanmasını hedefleyen bir uygulamadır.
-
Beyaz Kod nasıl verilir?
Cevap: Beyaz Kod vermenizi gerektirecek bir durumla karşılaştığınızda öncelikle can güvenliğinizi sağlamanızı ve olay yerinden uzaklaşmanızı tavsiye ederiz. Beyaz Kod süreci aşağıdaki seçeneklerden biri ile başlatılabilmektedir.
-
Hastanede herhangi bir dahili telefondan “1111” numarasını arayarak.
-
Herhangi bir telefondan “113” numaralı çağrı merkezini arayarak.
-
Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimine (ÇGB) veya bu amaçla kurulmuş birime veya görevlendirilen personele müracaat ederek.
-
Htpp://www.beyazkod.saglik.gov.tr adresinden form doldurarak.
-
Çalıştığım kurumda Güvenlik görevlisi yok, ne yapmalıyım?
Cevap: Güvenlik görevlisi olmayan bir kurumda çalışıyor ve fiziksel şiddet görme riskiniz hala devam ediyorsa derhal “112” aracılığı ile Polis/Jandarma çağırmanızı tavsiye ederiz.
-
Olay sırasında polis çağırdım daha sonradan beyaz kod bildirimi yapabilir miyim?
Cevap: Beyaz Kod hukuki yardım talebinizi daha sonradan da oluşturabilirsiniz.
-
Olaydan birkaç gün sonra Hukuki yardım talebinde bulundum fakat olay günü tutanak tutmamıştık ne yapmalıyım?
Cevap: Sonradan da tutanak hazırlayabilirsiniz. Önemli olan Tutanakta yazılanların doğruluğu ve tanık olarak imza atan kişilerin gerçekten olaya tanık olmasıdır.
-
Beyaz Kod Tutanağı/Olay Tutanağı nedir?
Cevap: Tutanak yaşadığınız vakayı detaylarıyla anlattığınız, adli soruşturmayı yürütecek olan savcıya vakanın nasıl yaşandığı ve ispatlanacağı hususunda yol gösterecek olan, tanıklarla birlikte imza attığınız belgedir.
-
Tutanak hazırlama konusunda hızlı olmalı mıyım?
Cevap: Olaya tanık olan sağlık personeli yoksa hastalar tanık olarak imza atacağı için ve o hastaları sonrasında tekrar bulmak çok zor olacağı için mümkün olduğunca hızlı şekilde tutanak hazırlamanızı tavsiye ederiz. Fakat olayın vermiş olduğu heyecan ve endişe hali ile tutanağınızı hatalı veyahut eksik hazırlayabilmeniz mümkün olduğundan eğer tanıklarınız personelse acele ile tutanak hazırlamamanızı, sakinleştikten sonra tanıklarınızla birlikte yaşadıklarınızı konuşarak hazırlamanızı tavsiye ederiz.
-
Tutanakta nelere dikkat etmeliyim?
Cevap:
-
Failin ne söylediği sansürsüz şekilde yazılmalıdır.
-
Herkesin duyabileceği bir alanda yaşandıysa bu husus belirtilmelidir.
-
Sözel Şiddet yaşanırken fail size zarar verebilecek bir nesneyi tutup size doğru gösteriyorsa bu husus belirtilmelidir.
-
Fail Hakaret veyahut Tehdit içeren ifadeler kullanmamış fakat yarattığı gürültü sebebiyle sükuneti bozduğu konusunda uyarılmışsa uyarılarınıza rağmen ısrarla eylemine devam ettiği hususu uyarı yapanların isimleriyle birlikte belirtilmelidir.
-
-
-
Fiziksel Şiddet ise
-
-
-
Failin eylemleri ayrıntılı olarak yazılmalıdır. (Örn; Fail Kollarını uzatarak/ Yumruğunu kaldırarak üzerime doğru yürüdü, araya X kişisi girdi)
-
Failin silah olarak kullandığı/ kullanmak istediği nesneler varsa belirtilmelidir.
-
Failin size vermiş olduğu zararlar belirtilmeli, öncesinde almış olduğunuz bir adli rapor var ise tutanak ekine konulmalıdır.
-
Failin eşyalara vermiş olduğu zararlar varsa belirtilmeli verilen zararın ne olduğu yazılmalıdır. (örn: Fail koltuğa tekme attı ve koltuğun bir tekerleği kırıldı)
-
-
Failler tanınıyorsa isimleri ve kimlik bilgileri yazılmalı; tanınmıyorsa yaş, cinsiyet, kıyafet gibi bilgilerle tarif edilmelidir. Fail hasta yakınıysa hangi hastanızın yakını olduğunu belirtmelisiniz.
-
Saldırının gerçekleştiği yerde güvenlik kamerası var ise bu husus belirtilmelidir.
-
Mümkünse olaya tanık olan personeller arasından en az üç kişinin T.C. kimlik numaraları, ad ve soyadları ile imzaları alınmalıdır. (Tanık olarak imza atacak kişilerin personel olması şart değildir.)
-
-
Tutanağı doldurup bildirimi yaptıktan sonra ne olacak?
Cevap: Tutanağınız ve diğer formlar doldurulduktan sonra kurumunuz en kısa zamanda yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunacak ve savcılık tutanakta belirtilen delilleri toplayıp tanık ve tarafların ifadelerinin alınması için kolluğa emir verecektir
-
Polis/Jandarma ifadem için beni karakola çağırdı, ne yapmalıyım?
Cevap: Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nun Ek 12. Maddesinde Sağlık personeline karşı görevi nedeniyle işlenen suçlarda müşteki, mağdur veya tanık olan sağlık personelinin ifadelerinin işyerlerinde alınacağı yazmaktadır.
Olaydan hemen sonra Failler ve yakınları ile birlikte aynı karakolda ifadeye çağrılacağınız için ifade alımı sırasında veyahut ifade alındıktan sonra karakol çıkışında tekrar şiddete uğrama ihtimaliniz bulunduğundan karakolda ifade vermenizi tavsiye etmemekteyiz. Bu durumda sizi karakola çağıran memura kanunu hatırlatarak “gelemeyeceğinizi ve iş yerinizde ifade vermek istediğinizi” belirtmenizi tavsiye ederiz.
-
İfade alımı ev adresimi vermeli miyim?
Cevap: İfade alımı sırasında ev adresiniz yerine iş yeri adresinizi (açık adres olarak) yazdırmanızı tavsiye ederiz. Karakolda ifade veriyorsanız siz adresinizi dahi söylemeden otomatik olarak MERNİS adresiniz sistemden çekilip ifade tutanağınıza yazılmaktadır. İfade alan kolluk memuruna bu durumu belirtmenizi öneririz.
-
İkametgâh adresi olarak İş yeri adresimi kullanmamın yasal dayanağı nedir?
Cevap: Adalet Bakanlığı’nın 06.01.2021 tarihli E-1910602-659-0263-2020-17/278 sayılı “Sağlık Çalışanlarına Yönelik İşlenen Suçlar” konulu yazısında da “Sağlık çalışanlarının mağdur, müşteki veya tanık sıfatıyla beyanlarının alınması veya dava dosyasına yansıyan tutanakların düzenlenmesi sırasında, kendilerinin ve yakınlarının güvenliklerinin tehlikeye düşürülmemesi açısından adres olarak ikamet adresleri yerine görev yaptıkları sağlık kuruluşlarının adreslerinin belirtilmesi gerektiği” yazmaktadır.
-
Ev adresimin kullanılmasının sakıncası nedir?
Cevap: Soruşturma ve Kovuşturma dosyasında ev adresinizin şüpheliler/sanıklar tarafından öğrenilmesi güvenliğiniz açısından risk oluşturmaktadır.
Bir diğer sakınca ise yapılacak tebligatların evinize gönderilmesi ve evde de mesai saatlerinde kimsenin olmaması durumunda tebligatın muhtara bırakılmasıdır. Olası bir takipsizlik kararından zamanında haberdar olunamaması ve süresinde itiraz edilememesi sebebiyle şiddet faili hakkında takipsizlik kararı kesinleşecektir
-
İfade verirken nelere dikkat etmeliyim?
Cevap: 57. soruda yazılı hususlara ifade alımı sırasında da dikkat edilmelidir.
Yaşanan olaylar detaylı şekilde anlatılmalı, tanık isimleri yazılmalı, delillerinizin nerelerden alınacağı belirtilmeli (örn: X hastanesi, y polikliğini önünü gösteren kamera kayıtlarının incelenmesini talep ederim), can güvenliği endişeniz var ise şüpheliler hakkında uzaklaştırma talep edilmelidir.
-
Uzaklaştırma nedir?
Cevap: İki farklı kanun tarafından düzenlenmiş iki farklı uzaklaştırma tedbiri bulunmaktadır.
Birincisi;
5271 Sayılı Kanun’un 109. Maddesinin 3. Fıkrasının l bendi gereği şüphelinin belirlenen yer veya bölgeye gitmemesi hususunda savcılık tarafından sulh ceza hakimliğinden talep edilen Adli kontrol kararıdır.
Sulh ceza hâkimi eğer bu kararı verirse adli kontrol kararına uymayan şüpheli hakkında 112. Madde gereği derhal tutuklama kararı verilebilir.
İkincisi;
Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenleyen 6284 Sayılı Kanun’un 5. Maddesinin 1. Fıkrasının c bendi gereği aleyhinde tedbir talep ettiğiniz kişi veya kişilerin iş yerinize/evinize yaklaşmaması hususunda aile mahkemesince verilen önleyici tedbir kararıdır.
Bu karar doğrudan Aile Mahkemesinden talep edilebileceği gibi kolluk aracılığı ile de Aile mahkemesinden talep edilebilir. 6284 sayılı kanun kapsamında talep ettiğiniz önleyici tedbir kararları hâkim tarafından 24 saat içinde değerlendirilir.
Aleyhinde tedbir talep edilen kişi karara uymazsa üç günden on güne kadar zorlama hapsine tabi tutulur.
-
Soruşturma aşaması tamamlandıktan sonra ne olur?
Cevap: Savcılık soruşturma boyunca toplanan delil ve ifadeleri değerlendirip yeterli suç şüphesi bulursa iddianame düzenler ve kovuşturma aşamasına geçilir, yeterli suç şüphesi bulunamadıysa Kovuşturmaya Yer Olmadığına Karar verir(Takipsizlik) ve size tebliğ edilir.
-
Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar(KYOK) tebliğ edildi ne yapmalıyım?
Cevap: Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde karara itiraz etmelisiniz aksi takdirde şüpheliler hakkında kararda yazılı fiiler hakkında takipsizlik kararı kesinleşecektir.
-
KYOK (takipsizlik) kararına itirazımı tek başıma yapmak istemiyorum, ne yapmalıyım?
Cevap: Üyemiz iseniz Sendika Hukuk birimimize başvuru yapmanızı, Üyemiz değilseniz karar ile birlikte İl Sağlık Müdürlüğünüz ’ün Beyaz Kod koordinatörü ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
-
Failin eylemleri nedeniyle fiziksel zarar görmedim fakat işime devam edemeyecek haldeyim, ne yapmalıyım?
Cevap: Acil servise başvurup yaşadıklarınızı anlatarak Akut Stres Bozukluğu ön tanısı ve Psikiyatri Polikliniği önerisiyle 1-2 günlük istirahat raporu alabilirsiniz.
-
“Beyaz Kod” bildiriminde bulunan hekim, hizmetten çekilebilir mi?
Cevap: Evet. Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu Ek Madde 12’de yer alan “Şiddetin vuku bulduğu sağlık kurum ve kuruluşunda, faile veya yakınına mağdurun verdiği hizmeti verebilecek başka sağlık personeli ve yardımcı sağlık personeli bulunması halinde hizmet ilgili diğer personel tarafından verilir.” hükmü gereğince “beyaz kod” bildiriminde bulunan hekim hizmetten çekilebilir.