Hekimler için taleplerimiz son bölüm. (13. Bölüm)

Hekimler için taleplerimiz son bölüm.
(13. Bölüm)

İdeal sağlık sistemi ve Hekimlik için hayata geçirilmesini beklediğimiz taleplerimizi her gün onar madde şeklinde yayımlıyoruz.

Sürecin yakından takipçisi olacağız.

1. SUT’ta bazı cerrahilerin (örneğin KBB) puantajlarının diğer cerrahilere göre çok düşük olması ile doğan haksızlıkların giderilmelidir.

2. SBÜ kadrosuna geçildikten sonra geçici görev, mesai dışı çalışmanın engellenmesi gibi akademik kadrodaki hekimleri bağlayıcı bazı sözleşme maddeleri kaldırılmalıdır.

3. Sözleşme yenilenmesinin başhekim inisiyatifine bırakılmamalıdır.

4. Eğitim için ayrı gün / zaman ayrılmaması kaynaklı yaşanılan, nöbet ertesi izin kullanan asistanların eğitimlerinin aksaması sorunu çözülmelidir.

5. Hizmetin ön planda olup eğitimin geri planda olmamalıdır. ‘Mış’ gibi eğitimlerden kaçınılmalıdır. Tıp fakültesi ve asistanlık eğitiminin kalitesinin arttırılması hedeflenmelidir. Asistanların aidiyet duygusunu arttıracak kaliteli eğitim sağlanmalıdır.

6. Eğitim planları için organizasyon yetersizdir. Eğitimler, iş yoğunluğu ve öğretim görevlilerinin performans kaygıları olmadan gerçekleştirebilmeliler. Eğitim programları oluşurken eğitim görevlilerinin söz hakkının ve yetkilerinin olması sağlanmalıdır.

7. Eğitimin hastane içi asistanlar arası standardize edilememeli ve sadece SBÜ ile afiliye olma zorunluluğu kaldırılmalıdır.

8. Teşvik puanları, eğitim değil hizmet ağırlıklı belirlenmektedir. Eğitimin puan karşılığının olmaması, eğitim sorumlusu ve eğitim görevlisi kadrolarının görev tanımlarının tam olarak yapılmaması sorunlara yol açmaktadır. Gerekli yetkilendirmeler yapılarak eğitim görevlilerinin görev karmaşası ve mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir.

9. Eğitim ve Araştırma Hastanelerindeki kliniklerde, akademik konsey kurulmaması nedeniyle oylamasız alınan kararların, yetersiz veya hatalı olmasına son verilmelidir.

10. Asistan sınav uzmanlık jürilerinin hep aynı kişilere verilmektedir. Jüri seçiminin sistematik veya sırayla olmaması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

11. Afiliye olmayan üniversite kliniklerindeki akademisyenler hekim maaşı, emeklilik ve özlük haklarından mahrumdur. 2547 nolu yasaya göre farklı fakültedeki akademisyenler ile aynı maaşı almaktadırlar. Tıp fakültelerinde çalışan akademisyenlerin aynı zamanda hekim oldukları ve buna göre özlük haklarının düzenlenmesi gereklidir.

12. 4924’lü hekimlerin yıl sonu itibarıyla kalan izin, 657 memurlardaki gibi bir sonraki yıla aktarılmasının sağlanmalıdır.

13. 4924’lü hekimlerin 657’li hekimler gibi sözleşmeli hekimlere de yılda 2 kez 4924 boş kadro olan yerlere kurumlar arası atama hakkı tanınmalıdır.

14. 5 yıl boyunca kesintisiz olarak 4924’lü çalışan hekim 4924 kadrosu olmayan hastaneye de tayin hakkı verilmesi gerekir.

15. C ve D grubu 4924 sözleşme olan hastanelerin bulunduğu ilçelerde fatura düşüklüğü nedeniyle B ve A grubu olan hastanelere göre teşvik ödeme oldukça düşük olup bu da hekim eksikliğine sebep olmaktadır. Bu kapsamda C ve D grubu hastanelerdeki teşvik 1,5 ile çarpılıp ödenmesi sağlanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×