Hekimler için her gün 10 talep (4. Bölüm)

Hekimler için her gün 10 talep.

(4. Bölüm)

İdeal sağlık sistemi ve Hekimlik için hayata geçirilmesini beklediğimiz taleplerimizi her gün onar madde şeklinde yayımlıyoruz.

Sürecin yakından takipçisi olacağız.

1. Önlenemeyen genetik hastalıklar ve komplikasyonlar nedeniyle açılan davalarda, TTB, ilgili uzmanlık dernekleri ve sendikalarla işbirliği içinde, bilimsel metotlara uygun olarak dosyaları inceleyen bir kurul oluşturulmalı ve hem hastanın hem de hekimin mağduriyetini önleyecek ve istismara izin vermeyecek şekilde düzenlemeler yapılmalıdır

2. Kamuda çalışan hekimlerin mesleki sigorta giderleri kurum tarafından karşılanmalıdır.

3. Hekimlik mesleğinin kendine özgü yapısı ve dinamiği nedeniyle, hekimlerin ve diş hekimlerinin görüş öneri ve talepleri doğrultusunda; genel hak ve yetkileri ile özlük haklarını düzenleyen HEKİMLİK MESLEK KANUNU oluşturulmalıdır.

4. Hekimlerin ve ailelerinin, tüm devlet hastaneleri, özel hastaneler ve üniversite hastanelerindeki tedavi giderleri, özel sağlık sigortasına gerek kalmadan Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmalıdır.

5. Hekimlerin sosyal ihtiyaçları ve gelişimleri göz önünde bulundurularak, Hekim Evleri açılmalıdır. Ayrıca, kurumlarda hekimler için ayrı hekim odaları, kantinler gibi alanlar oluşturulmalıdır. Gece ve gündüz tam zamanlı çalışan hekimlerin çocukları da göz önünde bulundurularak kreşler açılmalıdır.

6. Pandemi süresince COVID nedeniyle kaybettiğimiz, her türlü doğal afet ve öngörülemeyen (kaza; doğal afet; vs) hekim ve sağlık çalışanları görev malulü (şehit sayılmalı)ve görevi başında katledilen hekim ve sağlık çalışanları da şehit sayılmalıdır. Şehitlerimizin aileleri korunmalı ve kollanmalıdır. Mesleğini icra ederken bulaşıcı hastalık vb nedenlerle o mesleği yapıyor olmaktan kaynaklanan rahatsızlıklar meslek hastalığı kapsamına alınmalıdır.

7. 22 Aralık 2021 tarihinde ertelenen emekli hekimlerin makam tazminat göstergesini arttıran madde, 2008 Ekim sonrası kamuda çalışmaya başlayan tıp ve diş hekimlerini kapsamamaktadır. Bu mağduriyeti gidermek için, 2008 Ekim öncesi bir gün bile devlet memuru olmak şartını, SGK primi ödeme şartına çeviren bir düzenleme yapılmalıdır.

8. Hekimlerin, gelişen tıp bilimi ve teknolojisini yakından takip etmelerini sağlamak, sunulan sağlık hizmetinin kalitesini artırmak amacıyla kendi branşları ile ilgili alanlarda ulusal düzeyde düzenlenen etkinliklere katılmaları, mesleki ve hizmet içi eğitimin bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Hekimlerin güncel bilgilere sahip olmasını sağlayacak şekilde yerli ve yabancı dergi ve kitaplara erişim sağlanmalıdır. Tıp ile ilgili ve hekimlerin kendi alanlarıyla ilgili bilgi ve donanımının yeterli olması sağlanmalı; mezuniyet sonrası hekimlerin eğitimi tüm basamaklarda kesintisiz ve verimli şekilde devam etmelidir. Hekimlerin bitirdikleri yılda bilgi ve becerilerinin donması toplum sağlığı için zarar oluşturabilir.

Dolayısıyla hekimlerimiz, yılda iki kez yurt içi düzenlenen kongre/seminer gibi toplantılara masrafları Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanarak gönderilmelidir. Yurt dışı kongrelere ise akademik anlamda kongreye katkı sağlayan hekimlerimiz yine masrafları Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanarak gönderilmelidir. Çeşitli şirketlerin hekimler için eğitim ve kongre desteği gibi ayırdıkları bütçeleri, Bakanlık kanalıyla doğrudan hekimlere aktarılmalıdır. Bu şekilde şirketlerin, kongre desteği adı altında ilişki kurması engellenebilir ve ücra beldelerde görev yapan hekimlerin bile kongrelere katılımı sağlanabilir.

9. Hekimlerin izin kullanmaları teşvik edilmeli; kullanılmayan izinler emeklilik gününden düşülmelidir.

10. Hekimler, 14 Mart Tıp Bayramı’nda idari izinli sayılmalıdır. Bu bayram, hekimler için özel bir gün olduğundan hastane yönetimi, hekimlerin coşkuyla kutlayacakları bir ortam sağlamalı ve hekimlere 1 maaş ikramiye verilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×