Hakkıyla Görevde Neden Israrcıyız?

Sağlık Bakanlığının ilgili genelgelerinde (21.12.2017/ Sayı: 32693113/420.01, 09.11.2021/ Say : E-32693113-719, 26.07.2023 Say: E.2023/1154) nitelikli muayene ve tedavi için en az 10 dakika muayene sürelerinin olması gerektiği ve bölümlere göre bu sürenin değişebileceği belirtilmiş olup tablolardan anlaşılacağı üzere 10 ila 20 dakika değerlendirme süreleri öngörülmüştür.

SGK ödemelerinde özel hastane poliklinik uygulamaları için; göz hastalıklarında 45, dahili branşlarda 60 muayene sayı kotası uygulanmakta ve bu sayıların üzerindeki muayenelere ödeme yapılmamaktadır

Aynı ülkede özel hastanelerde muayene kotaları uygulanırken, kamu hastanelerinde ise adeta; “Muayenede sayı sınırı mı olur? Ne olursan ol yine gel.” denilmektedir.

Bu çok ilginç bir ikilem, büyük bir çelişki değil midir?

 

İlgili yönergede uygulandığında; 10 dakikada bir muayene ile 8 saat mesai süresince hiç dinlenmeyen, insani ihtiyaçlarını dahi gidermeyen bir hekimin maksimum bakabileceği hasta sayısı 48’dir.

Bunu biraz daha insani koşullara çekmemiz muayene başlangıç öncesi ve sonrası poliklinik temizlemesine toplam birer saat vermemiz ya da vizit uygulamalarına toplamda 1 saat ayırmamız (bu 2 saate kadar da cıkabilir) durumunda aktif mesaiyi 7 saate indirmemiz ve 40 dakika calışma 10 dakika mola uygulamasıyla %20 dinlenme Hakkı olarak tanımlamamız durumunda 7 x 6 : 42 hasta 42 hastanın da %20’si 8.4 hasta Bu da 8 hastaya yuvarlanırsa o zaman günlük bir hekimin insani ihtiyaçlarını görebileceği ve ortalama 10 dakika süreyle hizmet sunabileceği hasta sayısının maksimum 42-8: 34 olacağı ortaya çıkmaktadır.

 

Sağlık Bakanlığının 2017 yılında yayınladığı tabloda muayene sürelerinin 20 dakikaya kadar çıkabileceği belirtilmiştir.

Dolayısıyla günde 34 muayene maksimum MHRS hasta sayısı olarak kabul edilmelidir.

Hakkıyla görevin önemi çok büyüktür. Hekimlerin maksimum 34 hastaya bakarak hakkıyla görev yapmaları ve tek kalem maaş sistemi ile hakkıyla ücret almalarını sağlamak en önemli hedefimizdir.

 

Diş hekimleri için de düzenleme yapılmalı çünkü yaptıkları tedavilerin neredeyse tamamı girişimsel işlemlerdir.

 

Diş hekimleri için; 12 MHRS + 4 devam eden şeklinde MHRS cetvel planlaması olmalı bunun yanında haftada bir gün uzun süreli işlem planlaması yapılabilmesi için kapalı cetvel uygulaması olmalıdır.

 

Aşırı hasta sayısına bağlı kaos yaratan şiddet ortamlarını ve bu sistemin sağladığı “havuç ödeme”sistemini reddediyoruz.

Hakkıyla Görev uygulaması ile ideal hekimlik mücadelesini vererek, nitelikli tedavi imkanı sunan ideal sağlık sisteminin temelini atabiliriz.

Hakkıyla görev kavramı hekimliğin ve ideal sağlık sisteminin oluşması için en önemli ihtiyaçtır.

 

Hakkıyla görev her kesim için turnusol kağıdı görevi görmektedir. Mevcut sistemin hastayı ve hekimi önemsememesine karşı geliştirilmiş, hekimlik mesleğine sahip çıkan ve hastaların nitelikli tedavi olma hakkını savunan çok erdemli bir karşı duruştur.

 

Hep birlikte uygulamamız halinde “Hakkıyla Görev” sağlıkta devrim yaratacak bir adımdır.

 

Gerçek beyaz reform için hakkıyla göreve destek olalım. Hakkıyla görevi uygulayalım.

Haklarımızı alabilmek ve ideal sağlık sisteminin temelini oluşturabilmek için

 

#GelinBirlikOlalım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×