Hekimler için her gün 10 talep (7. Bölüm)

Hekimler için her gün 10 talep.

(7. Bölüm)

 

İdeal sağlık sistemi ve Hekimlik için hayata geçirilmesini beklediğimiz taleplerimizi her gün onar madde şeklinde yayımlıyoruz.

 

Sürecin yakından takipçisi olacağız.

 

1. Nöbet ücretleri, tüm çalışma sistemlerinde uygulandığı gibi hekimlerde de mesai ücretinin en az iki katı olmalıdır. Gece gündüz mesai kavramı gelmeli, bayram ve özel günlerde ücretlendirme özel sektör ile aynı oranda yapılmalı. Diğer kamu kuruluşlarının çalışmadığı, idari izinli sayıldığı tatil günleri özel gün ve bayram ücretleri ile eşit ücretlendirilmelidir.

2. Sabit ek ödemenin emekli maaşlarına yansıtılması çalışmasının bir an önce yapılması gereklidir.

3. 4924 s. Kanun statüsünde sözleşmeli çalışan hekimlerin özlük haklarında, yönetmelikle yapılacağı belirtilen iyileştirmeler hızlıca yapılmalıdır.

4. Emeklilik ek gösterge oranlarımız 1 Aralık 2021 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda ortak mutabakatla kabul edildiği şekliyle Hekim (Tıp, Diş) için 33.000, Uzman Hekim (Tıp, Diş) için 40.000 olacak şekilde düzenlenmelidir.

5. Dahili branşlarda 62, cerrahi branşlarda 58 olan hekim ortalama yaşam sürelerinin nasıl uzayabileceği ile ilgili acil eylem planı oluşturulmalıdır. Bu şekilde ömrünün 2/3 eğitim ile geçen bir uzmanlıktan daha fazla faydalanmanın (özlük iyileştirilmesi, şiddetin engellenmesi, çalışma şartlarını gerektiği gibi düzenlenmesi vb) yol haritası oluşturulmalı, erken yaşlarda gerçekleşen beyin göçüne DUR denmelidir.

 

6. Hekimlik mesleği hem bedenin hem zihnin koordinasyon içinde çalıştırılması gereken bir meslek olduğu için yıpranmanın yavaşlatılması gereklidir. Ayrıca hekimlerin yapmış olduğu mesleğin özünün insan hayatına dokunmak olduğu göz önünde bulundurulduğunda ilk anki konsantrasyonunun mesai dahilinde devam etmesi gerekliliği aşikardır. Bu nedenle mesai saatlerinin kısaltılması ve 6 saatle sınırlandırılması gerekmektedir . Mesai saatlerinin 6 saat olacak şekilde bir günün dörde bölünmesi için gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmalıdır. Gece mesaisinin özlük hakları gündüz mesaisinden ayrı değerlendirilmelidir.

7. İcaplı ve nöbetli çalışan hekimlerin mesai kavramı özel olarak düzenlenmeli, hekimin yoğunluğu dikkate alınarak plan yapılmalıdır.

8. Mesai içi poliklinik saatleri 09:00 – 16:00 saatleri arasında olmalı, genel olarak 36 randevu (10 dakika); Diş polikliniği 12 randevu (30 dakika); Yan dal, Çocuk psikiyatrisi 18 randevu (20 dakika); Psikiyatri 24 randevu (15 dakika). Olarak belirlenmelidir. Ayrıca dinlenme, vizit, konsültasyon vb. için süre sonuç, kontrol müdahale ve başka işlemler için ayrı cetvel oluşturulmalı. Ek randevu sisteminden vazgeçilmelidir.

9. Hedefimiz, performans sistemin ortadan kaldırılmasıdır. Performans sistemi olmadan hekimler için bir düzenleme yapılana kadar tüm branşlardaki ortak sorun ve talep hasta skorlama sisteminin geliştirilmesi ve bu skora göre performans puanının verilmelidir. Branşlar arası puanlama şekli adil bir şekilde düzenlemelidir.

10. Bugün uygulanmakta olan performans sistemi dahili branşların performansları gözetilmeden ve muayeneleri daha değersizleştirilerek planlandığı için klinisyenler mağdur olmaktadır. Branşlar arası bu adaletsizliği ortadan kaldıracak bir ödeme sistemi geliştirilmeli ve hastanın mevcut riskleri de dikkate alınarak eşit işe eşit ücret temelinde maaşlar düzenlenmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×