Hekimler için her gün 10 talep (5. Bölüm)

Hekimler için her gün 10 talep.

(5. Bölüm)

 

İdeal sağlık sistemi ve Hekimlik için hayata geçirilmesini beklediğimiz taleplerimizi her gün onar madde şeklinde yayımlıyoruz.

 

Sürecin yakından takipçisi olacağız.

 

1.Sağlık müdürlüğü, başhekimlik, başhekim yardımcılığı gibi kadrolar siyasi bir makam ve ödül olmaktan çıkarılmalıdır. Yapılacak görevlendirmelerde, sınav ve liyakatı esas alan bir siteme geçilmelidir.

 

2. Her sağlık kuruluşunda, hekimlerin boş zamanlarında dinlenebileceği ve sosyal etkinlik yapabileceği geniş ve belli bir konfora sahip doktor odası bulunmalıdır. Her hastanede hekimlerin yararlanabileceği güncel mesleki yayınlar bu alanlarda bulundurulmalı ve son derece küçük düşürücü bir durum olan internet erişim kısıtlamaları kaldırılmalıdır. Hekimlerin yeniden topluma öncü, entelektüel kişiler olmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmalı ve bunu sağlayacak düzenlemeler ve çalışma ortamı yaratılmalıdır.

 

3. Tek kalem maaş düzenlemeli ve gelirlerin toplamı emekliliğe yansıtılmalıdır. Performans üretemeyen ve nadir hastası bulunan branşların ortalamadan ücretlendirilmesi, başhekimlerin inisiyatifi ile değil yasa ile düzenlenmelidir. Bu branşların hekimlerin bu meslekten çekilmesi ile hastaları mağdur edilmemeli. Hastası olmadığı için de hekimler mağdur edilmemelidir.

 

4. Hekimlere kullanması dayatılan kalitesiz malzemelerin kullanımına son verilmeli ve kamu yararı gözetilerek belli bir kalitenin üzerindeki (yurt dışına satılabilen) ürünler tercih edilmelidir. Uygunsuz malzeme tutanakları samimiyetle değerlendirilmeli ve sebepler bilimsel olarak incelenmelidir. Malzeme kalitesi o malzemenin sadece ihalesinde yer alanlarla değil kullanıcılardan oluşan bir hakem heyet ile değerlendirilmelidir.

 

5. Çalıştığımız kurumlarımızda yapılan personel memnuniyet anketleri dikkate alınacak şekilde değerlendirilmeli ve veriler üst kurumlarca incelenmeli ve şikayetler dikkate alınarak çalışma ortamını daha verimli hale getirecek düzenlemeler yapılmalıdır. Hastane yönetimleri, hekim memnuniyetini arttırmak için “Hastanemizden, doktorumuzdan memnun musunuz?” tarzı aramaları sonlandırmalı ve CİMER şikayetleri doğrudan hekimlere yansıtılmamalıdır. SABİM kapatılmalıdır.

 

6. Dal hastaneleri, sadece branş uzmanları ile sürdürülmek yerine, donanımlı bir şekilde 3. basamak sağlık kurumu gibi hizmet vermelidir. Dal hastanelerinde çalışan hekimler ve hastalar eksik branş mağduriyeti çekmemeli ve üçüncü basamak standartları uygulanmalıdır.

 

7. Tıp ve Diş hekimliği fakültelerinde, 9 Eylül 1999’dan önce stajyer ve intörn hekim olarak çalışan hekimler, EYT hakkından faydalanmalıdır.

 

8. Mecburi hizmet sonlandırılmalı ve çalışılan bölgeye göre değişen yıpranma ve görev tazminatı sistemi getirilmelidir. Bu şekilde, maddi açıdan cazip hale getirilen yerlerde çalışmaları teşvik edilebilir.

 

9. Üniversitede görevli tıp ve diş hekimi öğretim üyelerine, sadece akademik unvanlarına değil, ayrıca hekimlik mesleği gereği mali özlük haklarında farklılık uygulanmalıdır.

 

10. 2547 sayılı Kanuna tabi öğretim üyeleri, icap ve hastane nöbeti ücretleri de dahil olmak üzere 657 sayılı DMK tarafından tanımlanan özlük haklarını almalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×